ORRMOSÁS

Magánrendelés a 13. kerületben.

Az orr hátsó részében, illetve az orrmandulában pangó váladékot könnyen és hatékonyan el lehet távolítani orrmosással.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Milyen esetekben van szükség orrmosásra?

Megfázáskor a gyermekek orrgaratában lévő orrmandula megduzzad, váladékot is termel, illetve az orrból hátrafelé folyó váladéknak az útjában állva többé-kevésbé akadályozza az orrlégzést. A gyermeknek orrhangja van, ha lefekszik, gyakran köhögni kezd a hátracsorgó váladék miatt. Hiába szívja a szülő a gyermek orrát, nem jön ki semmi, közben mégis szörcsögő hangot hall. Ilyenkor lehet nagy segítségünkre az orrmosás.

A pangó váladék és a tartósan fennálló megnagyobbodott orrmandula leggyakrabban akut középfülgyulladáshoz és arcüreggyulladáshoz vezethet, melyek sokszor csak antibiotikus kezelésre gyógyulnak. Az orrmosással ezek is megelőzhetővé válnak.

Az orrmosás (Proetz-kezelés) eljárásának lényege

A sós víz fellazítja a váladékot, és kimossa az orrból. A „hagyományos” orrtisztítással szemben az orrmandulát, a rostasejteket (az orrmelléküregek egy része) átmossa, és így a legnehezebben elérhető helyről is eltávolítja a váladékot. Az orrmandulában így már nem pang a váladék, a mérete csökkenni kezd, így kevésbé fog pangani a váladék az orr hátsó részében is.

A váladékpangás és valószínűleg az orrmandula nagy mérete miatt az orrnyálkahártya sokszor duzzadt is, ami szintén javul a Proetz-kezelés után – rögtön jobban kapnak a gyermekek levegőt.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Az orrmosás kizárólag előzetes szakorvosi vizsgálat utána lehetséges. Klinikánkon online és telefonon is tud hozzánk időpontot foglalni.

2. LÉPÉS

A Proetz-kezelés során az egyik orrnyílásba steril fiziológiás sóoldatot juttatunk, amit a másik orrnyílásból kiszívunk.

3. LÉPÉS

Az orrmosás közben javasolni szoktuk a betegnek, hogy mondjon „k” betűs szavakat, ami nagy segítség a sikeres orrmosáshoz. Ilyenkor a lágyszájpad zár, a sós oldat kevésbé jut a torokba.

4. LÉPÉS

Az orrnyílások öblítését felváltva cserélgetjük pár percen keresztül. Itt az oldattal együtt az orrmandulában, az orr- és melléküregekben lévő váladék is kimosódik.

5. LÉPÉS

Az öblítés során egyre inkább csökken a váladék mennyisége a kezeléshez használt oldatban, végül teljesen megszűnik. A kezelés után a páciensek könnyebben tudnak lélegezni.

6. LÉPÉS

Mellékhatásként ritkán jelentkezhet orrvérzés. A gyakori öblítéstől a nyálkahártya nagy eséllyel kiszárad, ezért ha naponta 3-nál többször mos orrot, javasolt orrolaj vagy orrkenőcs alkalmazására a nyálkahártya hidratálására.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

MIKOR ALKALMAZHATÓ?

Az eljáráshoz mindenképp előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. A kezelés javallatát kizárólag szakorvos állapíthatja meg.

MI AZ ELJÁRÁS LÉNYEGE?

A kezelés során élettani sóoldatot juttatunk az orrba, ami fellazítja a melléküregekben felgyülemlett, sokszor besűrűsödött váladékot. A sóoldat áramoltatása révén a váladékot eltávolításra kerül.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy átlagos vizsgálat nagyjából 30 percig tart, maga a Proetz-kezelés pár percet vesz igénybe, a tényleges hossza a pangó váladék mennyiségétől függ.

FÁJDALMAS Az orrmosás?

Az orrmosás nem kellemes, mert már elszoktunk attól, hogy az orrunkban víz van, de egyáltalán nem fájdalmas.

EGY KEZELÉS ELÉG?

Ritkán előfordul, hogy az első 1-2 öblítés hatására még intenzívebbek lesznek a tünetek, de ezután természetese javulni fog a páciens állapota. A betegek többsége már közvetlenül 1 kezelés után is jelentős javulást észlel (már a rendelőben kitisztul az orruk), egy kezelés azonban soha nem elég. Az orrmosást lehet folytatni otthon a megtanultak szerint, vagy vissza lehet térni a rendelőbe még 1 vagy 2 kezelésre, a beteg állapotától függően.

HATÉKONY-E AZ ORRMOSÁS?

Az orrmosással nagyon hatékonyan el lehet távolítani az orr hátsó részében, az orrmandulában és az orrmelléküregekben felgyülemlett váladékot.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő