FÜLKÜRTTÁGÍTÁS

Magánrendelés Budapesten a 13. kerületben.

A fülkürt nyálkahártyával borított szűk járat, ami gyulladás, allergia hatására elzáródhat.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Mikor van szükség fülkürttágításra?

Amikor a fülkürt nem működik megfelelően, és emiatt visszatérően fájdalom, tompa hallás alakul ki.

Gyermekeknél savós folyadékgyülem jelentkezik a fülben annak ellenére, hogy kivették az orrmanduláját. A fülkürt vagy Eustach-kürt a középfülből az orrgaratba torkollik, és a középfül szellőzését, a nyomáskiegyenlítést biztosítja.

A fülkürt nyálkahártyával borított szűk járat, mely többször lezajlott gyulladás, allergia hatására elzáródhat, de alkatilag is lehet szűkebb a kelleténél. Ha a fülkürtön keresztül nem tud megfelelően áramlani a levegő, nyomáskülönbség keletkezik a dobhártya két oldalán. Ez fájdalmat és tompa hallást okozhat.

Mi utalhat fülkürtműködési zavarra?

Sajnos nemcsak megfázásnál gyakori, hogy a fül bedugul, teltségérzés jelentkezik, hanem valakinél ez komoly problémát okozhat egészségesen is.

Jó esetben pár percen belül kidugul a fül, de ha valami oknál fogva szűkebb a fülkürt, nem tud kiegyenlítődni a nyomás a dobhártya két oldalán.

Jellemzően a kiegyenlítés csak erőltetve sikerül, és ha a fülkürtnek gyorsan kellene követni a nyomásváltozást, azzal már nem birkózik meg. Sajnos ez az állapot vissza-visszatérhet.

Mikor fordul elő leggyakrabban?

Gyakori provokáló tényező, amikor a környezeti nyomás gyorsan változik pl. repülés, alagúton való áthaladás vagy akár búvárkodás kapcsán. Ilyenkor leszállást vagy merülést követően bedugul a fül, ami akár napokig-hetekig megmaradhat.

Rosszabb esetben akár szédülés és erős fájdalom is jelentkezhet, sőt savós folyadék is kialakulhat a középfülben. Ennek felszívódása még tovább tart (3-4 hét) , mint egy egyszerű füldugulás megszűnése.

Fontos annak kiderítése, hogy van-e valamilyen látható, gyógyszeresen vagy kisebb műtéttel kezelhető oka a fülkürt működési zavarának, mint pl. allergia, reflux betegség vagy megnagyobbodott orrmandula.

Amennyiben szakorvosunk ilyet nem talál, akkor a fülkürt ballonos tágítását végzi el, ami akár már a beavatkozás idején, de pár héten belül szinte biztosan jelentősen javítja a helyzetet.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

A füldugulásnak számos oka lehet, ezért a pontos, precíz diagnózis felállítása a legfontosabb. Kezeletlen allergia vagy esetleg reflux is lehet az oka a füldugulásnak.

2. LÉPÉS

Szükség van orrendoszkópos betekintésre, mellyel kiderül, hogy van-e az orrüregben polip, illetve megnagyobbodott orrmandula, amely a problémát okozza.

3. LÉPÉS

Ha nincs más akadály, a fülkürt tágítását rövid, tubusos, mély altatásban (intubációs narkózis) végzik. Így a beavatkozás előtt szükség lehet más vizsgálatra is.

4. LÉPÉS

A beavatkozás során a fülkürtbe vezetnek egy kis ballont, amelyet nagy nyomással felfújnak, és két percig így hagyják. Ennek hatására a fülkürt tartósan tágabb lesz.

5. LÉPÉS

Néhány órás megfigyelés után távozhat a kórházból, természetesen csak kísérővel, hiszen az altatás után nem biztonságos egyedül közlekedni.

6. LÉPÉS

Otthon ajánlatos 3-4 hétig naponta többször kiegyenlítést végezni, vagyis csukott szájjal és befogott orral a levegőt kifújni. A javulás rögtön érezhető.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

Van-e rizikó a műtét során?

A betegek szempontjából legfontosabb lehetséges rizikó, szövődmény a vérzés, hegesedés, fertőzés vagy tátongó fülkürt kialakulása, amik esetleg további kezelést igényelhetnek.

FÁJDALMAS A VIZSGÁLAT?

Kórházunkban kizárólag fájdalommentes vizsgáló és kezelési eljárásokat biztosítunk. Az altatásból felébredt páciens nem érez fájdalmat.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy átlagos vizsgálat nagyjából 30 percig tart.

MIK A TÜNETEI?

Tompa hallás, bedugult fül érzés, tompa vagy éles fájdalom a fülben.

EREDMÉNYES-E A FÜLKÜRTTÁGTÁS?

A beavatkozás az esetek 85%-ában hosszú távon gyógyulást eredményez.

Milyen vizsgálatok szükségesek a műtéthez?

Az altatáshoz vérvétel, mellkas röntgen és EKG szükséges, és altató orvosi vizsgálat szükséges.

Dr. Jósa Valéria

Fül-orr-gégész, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő