FÜLTISZTÍTÁS, FÜLMOSÁS

Magánrendelés Budapesten a 13. kerületben.

A fültisztítás kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a füldugulást. Ha az otthoni tisztítás nem oldotta meg a problémát, érdemes orvoshoz fordulni.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Mikor alakul ki a füldugulás?

A fülzsírképződés természetes folyamat.

Egyrészt a hallójárat öntisztulását szolgálja, mivel a fülzsír a dobhártya előtti területről fokozatosan kifelé ürül. Másrészt olyan anyagokat is tartalmaz, amely megakadályozza, hogy a hallójáratban gyulladás alakuljon ki. 

A teljes vagy részleges füldugulást leggyakrabban a fülzsír okozza. A füldugulás túlzott fülpiszkálás során is kialakulhat, amikor a fülzsírt befelé nyomjuk a fültisztító pálcával dobhártya irányába. A hallójáraton okozott mikrosérülések miatt ez sokszor hallójáratgyulladást is okozhat.

Vannak, akik alkati adottságból hajlamosak lehetnek a füldugulásra. Ez lehet a szűk hallójárat vagy a fülzsír összetétele miatt.

Mikor forduljak orvoshoz?

Ha az átlagosnál több vagy sűrűbb állagú fülzsír termelődik, vagy ha porosabb, párásabb, nedvesebb helyen dolgozunk, esetleg szűkebb a hallójáratunk, körültekintőbben kell eljárnunk a fültisztítás során.

Ilyenkor érdemes paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba, ez ugyanis elősegíti a spontán tisztulást és megkönnyíti a fülmosást.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Klinikánkon online és telefonon is tud hozzánk időpontot foglalni, így várakozási idő nélkül kezdhetjük el a kivizsgálást.

2. LÉPÉS

Szakorvosunk alapos vizsgálata és a páciens tájékoztatása után megkezdjük a kezelést.

3. LÉPÉS

Szakorvosunk néhány perces, fájdalommentes beavatkozással távolítja el a bennrekedt fülzsírt.

4. LÉPÉS

A kezelés egyik módja lehet, hogy langyos vizet befecskendezve kimossák a hallójáratot.

5. LÉPÉS

A kezelés másik módja, hogy szívóval kiszívják vagy egy vékony hajlított eszközzel kigördítik a fülzsírdugót.

6. LÉPÉS

Gyulladás esetén, illetve amennyiben a fülzsír a hallójárat falához rögzült, egy gyulladás elkerülése érdekében gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!​

Gyakori kérdések

HOGYAN KELL HELYESEN FÜLET TISZTÍTANI?

A természetes öntisztító mechanizmusok szabadon tartják a fület, ezért külön tisztításra nincs szükség. A hallójárat bemenetében látható vagy a fülkagylóba kifolyt fülzsírt kell csak letörölni, a hallójáratba nyúlni nem tanácsos még fültisztító pálcával sem.

FÁJDALMAS A VIZSGÁLAT?

Kórházunkban kizárólag fájdalommentes vizsgáló és kezelési eljárásokat biztosítunk. Gyakran kapjuk azt a dicséretet, hogy ez az egyetlen rendelő, ahová a gyermek vidáman, szívesen megy. Minden félelem nélkül.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy átlagos vizsgálat nagyjából 30 percig tart.

MILYEN TÜNETEKET OKOZHAT A FÜLZSÍR?

Halláscsökkenés, tompa hallás, dugulásérzés, fülzúgás.

HOGYAN TISZTÍTJA KI AZ ORVOS A FÜLET?

A fül tisztítása történhet langyos víz fülbe fecskendezésével, szívóval történő kiszívással, vagy kis, horog alakú eszközzel történő eltávolítással. Mindig a beteg igényeinek, félelmeinek megfelelő módszert választunk.

MIKOR ALKALMAZHATÓ?

Az eljáráshoz mindenképp előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. A kezelés javallatát kizárólag szakorvos állapíthatja meg. Előfordulhat ugyanis, hogy a halláscsökkenés hátterében nem fülzsírdugó áll, hanem pl. akut halláscsökkenése van a betegnek.

Dr. Jósa Valéria

Fül-orr-gégész, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

Rendelési idő