SZÁJÜREGI RÁKSZŰRÉS

Fül-Orr-Gégészet Magánrendelés, a 13. kerületben.

A fül-orr gégészeti rákszűrés a szájüreg, a torok, a nyelvgyök és a gége vizsgálatán túl az orrgarat és a nyak, valamint a teljes fej bőrének a vizsgálatát is magában foglalja.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Mi a vizsgálat lényege?

A megelőző rákszűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen az időben felismert rákos betegségek gyógyíthatók.

A szájüregi, garat és gége rosszindulatú daganatos megbetegedései leggyakrabban a nyálkahártya hámsejtekből kiinduló rákos elfajulása miatt alakulnak ki. 

Szerencsére ennél ritkábbak a nyálmirigyekből kiinduló daganatok, amelyek többségében jóindulatúak. Az orrgaratban kialakuló daganat sokszor folyadékgyülemet okoz a középfülben, és az egyoldali romló hallás, vagy ritkábban a visszatérő orrvérzés hívja fel rá a figyelmet. A nyakon jelentkező, fájdalmatlan, heteken át nem múló csomók is felhívhatják a figyelmet arra, hogy a háttérben daganatos betegség áll.

A szűrővizsgálat során ezeket a területeket alaposan megvizsgáljuk, bizonyos esetekben kiegészítő vizsgálatokra (UH, CT, MRI, mintavétel szövettani vizsgálatra) is szükség lehet.

Mikor alakulhat ki szájüregi- és nyelvrák?

A rendszeres alkoholfogyasztás és dohányzás bizonyított kockázati tényezők közé sorolhatók. Ugyanakkor napjainkban egyre nagyobb számban találkozunk a HPV (humán papilloma vírus) okozta daganatokkal is. Ezek prognózisa ugyan jobb, de sajnos gyakran előrehaladott állapotban kerülnek felismerésre.

Amennyiben valakinél nagy kockázatú HPV típus okozta papillomát észlelnek, rendszeres szűrővizsgálat indokolt egy esetleges daganat időbeni diagnosztizálása céljából. Épp emiatt nemcsak a fiatal kányok, hanem a fiatal fiúk HPV oltása is javasolt.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

A vizsgálat során átmenetileg el kell majd távolítani kivehető fogpótlásunkat, fogszabályzónkat.

2. LÉPÉS

Szakorvosunk részletesen áttekinti nemcsak a szájüreget, a torkot, a gégét, hanem a nyakat, a fej képleteit is. Ehhez endoszkóp alkalmazása is szükséges.

3. LÉPÉS

A vizsgálat során a vizsgált területek gondos áttapintása a következő lépés, melyhez szorosan hozzátartozik a nyelv, mandulák, nyelvgyök tapintása is.

4. LÉPÉS

Ha a szakorvos gyanús elváltozást észlel, a beteget célzott vizsgálatra visszarendelik, vagy képalkotó vizsgálatra (UH, CT, MRI) utalja.

5. LÉPÉS

Amennyiben gyanús elváltozásra derül fény, ebből a szakorvos szövettani mintát vesz vagy bőr alatti elváltozás esetén szúrásos, ún. aspirációs cytológiai vizsgálat történik.

6. LÉPÉS

Maga a szűrővizsgálat kb. 30 percnél többet nem igényel, és nem jár fájdalommal

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

Sokáig tart a vizsgálat?

Maga a szűrővizsgálat kb. 5 percnél többet nem igényel.

FÁJDALMAS A VIZSGÁLAT?

Semmilyen esetben sem jár fájdalommal.

Mi okozhatja a szájüregi daganatot?

A dohányzás és az alkoholfogyasztás illetve az általa okozott májkárosítás fokozottan hajlamosít a gégerák és a garat rosszindulatú daganatos megbetegedésének kialakulására.

Hatékony-e a vizsgálat?

Igen. Már kisebb gyanús nyálkahártya elváltozások is felfedezhetők segítségével.

MILYEN TÜNETEI LEHETNEK?

Nyálkahártyán észlelt piros vagy fehér folt, két héten túl sem gyógyuló seb, fekély. Rekedtség, nyelési nehézségek és fájdalom, a fülbe tartósan kisugárzó egyoldali fájdalom is jelentkezhet. A szájüregben, nyakon kitapintható csomókra is figyeljünk.

Kinek ajánlott?

Mindenkinél, aki a klasszikus kockázati tényezőknek (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás) ki van téve, vagy az előbbiekben említett panaszok, tünetek, valamelyikét észleli.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő