HORKOLÁSVIZSGÁLAT

Altatásban, Magánrendelésen, a 13. kerületben.

Van, aki ritkán, van aki rendszeresen horkol, amely hátterében komoly betegség állhat. Utóbbi esetben mindenképp vizsgáltassa ki magát. 

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Miért horkolunk?

Alapvető oka, hogy a légutakban valami blokkolja a levegő áramlását. Gyakori probéma, hogy alvás közben a nyelvcsap ellazul és minden légvételnél megremeg. Ezt fokozhatja a nyelv, az állkapocs anatómiai adottsága, nagy garatmandula vagy szűkültebb felső légutak. 

Aki horkol, annak kimaradhat a légzése hosszabb-rövidebb időre. Ez időleges vagy rendszeres oxigénkimaradást okoz, ami a szervezetet igénybe veszi, és hosszabb távon komolyabb problémákat is okozhat. 

Horkolás kockázatai

A visszatérő oxigénhiányos állapot a szervezetben magasabb vérnyomást idéz elő, ami emeli a szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus esélyét. Statisztikai adatok szerint az apnoéban szenvedőknél az infarktus kockázata negyvenszer nagyobb. A zavart éjjeli alvás egyéb nappali hatásokat is eredményez:

  • Fizikai és szellemi fáradtság
  • Magasabb vérnyomás
  • Szívritmuszavar
  • Érzékszervek tompulása
  • Csökkenő szexuális vágy
  • Pszichés problémák
  • Korai demencia

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ha alkalmanként fordul elő a horkolás, nem szükséges orvosi segítséget kérnie. Ha horkolása enyhe, nem zavarja a környezetét, nem okoz nappal fáradtságot, koncentrációs képességének romlását, akkor orvosi szempontból nem tekintjük veszélyesnek. Otthoni praktikákkal, életmódváltással sok esetben az ilyen horkolás megszüntethető, de legalábbis mérsékelhető.

Ha horkolása állandó, minden testhelyzetben jelentkezik és fáradtságot, valamint egyéb tüneteket okoz, fontos, hogy szakorvoshoz forduljon tünetei kivizsgálására.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Alapos vizsgálat után szakorvosunk megtekinti az orr, az orrgarat, a garat és a gége állapotát, anatómiai adottságait. A beteg otthonában egy alvásvizsgálat készül egy hazavihető készülékkel annak eldöntésére, fennáll-e alvási légzéskimaradás.

2. LÉPÉS

A vizsgálat után javaslatot tesz a horkolás gyógyítására. Ha szakorvosunk orrsövényferdülést, duzzadt alsó orrkagylókat, orrpolipot, nagy orr- vagy torokmandulát talál a panaszok hátterében, ezek műtéti megoldását fogja javasolni.

3. LÉPÉS

Ha a lágyrészek anatómiai eltérést találja okként, rádiofrekvenciás kezelést fog javasolni. Altatásos horkolásvizsgálattal lehet pontosítani, hogy adott betegnél a légutak mely részén alakul ki a szűkület, és ez alapján melyik területet kell kezelni.

4. LÉPÉS

Az orrkagyló kisebbítés kivételével valamennyi beavatkozás altatásban történik, ezért szükség van előzetes vérvizsgálatra, mellkas röntgenre, EKG-ra, illetve egy altató orvosi konzultációra.

5. LÉPÉS

A horkolásvizsgálattal egyértelműen meg lehet határozni az adott beteg horkolási mintázatát: milyen jellegű és milyen súlyosságú szűkület alakul ki a lágyszájpad, a szájgarat, a nyelvgyök és a gégefedő területén.

6. LÉPÉS

A horkolásmintázat alapján történik a lépcsőzetes, tehát egyszerre egy terület radiofrekvenciás kezelése. Bizonyos mintázat esetén nincs lehetőség sebészi beavatkozásra, ilyenkor más, alternatív kezelési lehetőséget javasol szakorvosunk.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

Hazamehetek a műtét után?

A horkolás műtét után este, kísérővel hazatérhet, de igény szerint az éjszakát a kórházban is töltheti.

Van-e a műtétnek kockázata?

Előfordulhatnak olyan egészségi állapotok, kockázatok, melyek esetén ellenjavallt a műtét vagy az altatás. Ilyenkor általában a műtét elhagyását, kivételes esetben helyi érzéstelenítésben végzett műtétet javasol szakorvosunk

Mikorra várható a teljes gyógyulás?

Szövődménymentes gyógyulás esetén 7 nap után vállalhat munkát, a teljes gyógyulás ideje, a panaszmentes állapot kb. 2 hét. Komoly fizikai munka, sport a 3. héttől megengedett.

Milyen esetben választhatom a műtétet?

Az altatásos műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

lehetnek a műtétnek szövődményei?

Átmenetileg előfordulhat nehezített nyelés, félrenyelés. Az első 2 hétben apró lyukak jelenhetnek meg a lágyszájpadon, amelyek spontán záródnak. Nagyon ritkán alakulhat ki vérzés vagy láz.

Mik a horkolás kockázatai?

Fizikai, szellemi fáradtság, koncentrációs problémák, magasabb vérnyomás, szívritmuszavar, érékszervek tompulása, csökkenő szexuális vágy, pszichés problémák, depresszió, korai demencia.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő