ORRMANDULA ELTÁVOLÍTÁSA

Magánrendelés a 13. kerületben.

Az orrmandula az orrüreg hátsó részében, a garat felső részén helyezkedik el közvetlenül a fülkürt nyílásai mellett, amely a szervezetet érő fertőzések elleni védekezésben nyújt segítséget.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Mikor alakulhat ki gyulladás?

A duzzadt orrmandulából könnyen jutnak kórokozók a dobüregbe a fülkürtön keresztül, s egy nátha kapcsán könnyen kialakulhat középfülgyulladás. A duzzadt orrmandula elzárhatja az orrgaratot, ami megnehezíti az orrlégzést. Ez horkolást, alvászavart, orrmelléküreg-gyulladást okozhat.

Az orrlégzés akadályozottsága tovább fokozza a légúti betegségek kialakulásának esélyét, hiszen a levegő az orr szűrőfunkcióját elkerülve jut a tüdőbe.

Ha a megnagyobbodott orrmandula elzárja a fülkürtöt, a fülben nyomáskülönbség jön létre (a gyerek úgy érzi, hogy „eldugult” a füle), ami sajnos egy idő után savós középfülgyulladáshoz vezet. Ezt, szemben az akut középfülgyulladással nem kíséri erőteljes fülfájás, viszont jelentős mértékű a halláscsökkenés (mintha víz alatt vagy egy burokban lennénk).

Orrmandula eltávolítása

A kórosan megnagyobbodott orrmandula az orrgaratot lezárva orrlégzési nehezítettséget, orrhangzós beszédet, horkolást, nyitott szájjal alvást, az orrváladék pangását, akut/krónikus orrmelléküreg-gyulladást okozhat és tarthat fent. 

A középfülgyulladás és a halláscsökkenés mellett, a pangó és lecsorgó orrváladék köhögéshez, gége-, hörgő-, tüdőgyulladáshoz vezethet, az esetleg meglévő asztmás tüneteket is ronthatja vagy azok kiújulását válthatja ki.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Lehet, hogy az orvos első pillantásra megállapítja az orrmandula megnagyobbodását, a biztos diagnózishoz azonban jobban meg kell ismernie a kis beteget.

2. LÉPÉS

A szülők alapos kikérdezése után következik a vizsgálat, az orvos belenéz a fülbe, hogy jól lássa, milyen állapotban van a külső hallójárat és a dobhártya, van-e mögötte folyadék.

3. LÉPÉS

Utána ugyanígy benéz az orrba, van-e hely a levegőnek, csorog-e bárhol váladék. Ezután megnézi a torkot, a beteg nyakát is megvizsgálja. Laboratóriumi vizsgálatra is szükséges lehet.

4. LÉPÉS

A műtét kizárólag altatásban történik, az orrmandulát a szájon át távolítják el egy speciális eszközzel, majd vérzéscsillapítás történik. A beteg a műtőből éberen kerül ki.

5. LÉPÉS

Az első 15 percben számítani lehet enyhe köhögési ingerre, kb egy fél órán keresztül jellemző a nyugtalanság. Orrot fújni tilos, csak törölgetni szabad.

6. LÉPÉS

A műtét után 24 órás ágynyugalom következik, fájdalomcsillapítással. A kis páciens már másnap távozhat. A gyerekek a műtét utáni délután sokszor már úgy játszanak, mintha mi sem történt volna.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

Mik a megnagyobbodott orrmandula tünetei?

Szájon át történő légzés, horkolás, nappali fáradtság; étkezési problémák; tartós orrdugulás; visszatérő orrfolyás, gyakori és elhúzódó megfázás, orrmelléküreg-gyulladás, köhögés, halláscsökkenés. Ezek a tünetek kombinálódhatnak, vagy külön-külön is jellemezőek lehetnek.

Mi az előnye az orrmandula eltávolításnak?

Megszűnnek azok a panaszok, amelyek miatt a műtét történt. A gyermek ritkábban, rövidebb ideig lesz beteg. Helyreáll a hallása, amely nagyban befolyásolja társas kapcsolatait, a gyerekek sokszor „kinyílnak”. Helyreáll az orrlégzés, nincs állandóan nyitva a száj, ezáltal megváltozik az arc is. Megszűnik a horkolás, nyugodttá válik az alvás.

Fájdalmas-e az orrmandula műtét?

Az orrmandula műtét után a fájdalom minimális, a műtét utáni 1-2 napban jellemző és jól kezelhető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal. Sokszor nem is a seb maga, hanem az altatáshoz használt tubus, és a lágyszájpad eltartása miatt fáj a torok.

Mennyi a gyógyulási idő?

Szövődménymentes gyógyulás esetén 7. napon kontrollvizsgálat során ellenőrizzük a fül és az orrgarat állapotát. Ha mindent rendben találunk, a 8. naptól már mehet közösségbe a kis beteg. Sportolás a 2. hét után megengedett.

Mi alapján javasolják a műtétet?

A orrmandula műtét szükségességét a klinikánkon elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat (esetenként orr-endoszópia is) és anamnézis felvétel alapján döntjük el és javasoljuk. Az altatásos műtétre való alkalmasságot egy vérvétel és EKG vizsgálat alapján altatóorvosunk dönti el.

Mi a teendőm az orrmandula műtét után?

A műtét utáni időszakban, általában a műtét napján enyhe vagy erősebb orrvérzés, véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél nyugtalanság fordulhat elő. A műtét utáni napokban a változó mennyiségű vérveszteség, műtéti stressz és az alkalmazott gyógyszerek miatt gyengeség, aluszékonyság, szédülékenység, hőemelkedés, fejfájás, hányinger előfordulhat. A műtét után az orrban lévő véralvadék, az orrnyálkahártya duzzanat miatt orrdugulás szintén előfordulhat.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő