FÜLTŐMIRIGY MŰTÉT

Magánrendelés Budapesten a 13. kerületben.

A fültőmirigy a legnagyobb nyálmirigyünk. Mindenképp foruljunk orvoshoz, ha nem múló duzzanatot észlelünk ezen a területen.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Fültőmirigy duzzanatokról

Mivel a mirigyben számos nyirokcsomó található, ezért ha valamilyen gyulladás zajlik a fülben (leginkább hallójáratgyulladás), vagy az arc oldalán egy seb található, akkor a mirigy területe is megduzzadhat és érzékennyé válhat. Ez a gyulladás megszűnésével fokozatosan elmúlik.

Előfordulhat, hogy étkezés kapcsán duzzad meg: míg az áll alatti nyálmirigyben relatív gyakran fordulhat elő nyálmirigykő, amely elzárva a termelődő nyál útját, a mirigy fájdalmas duzzanatát okozza, addig a fültőmirigyben ez inkább besűrűsödött nyáldugó vagy homok. Nagyon jól reagál antibiotikumra és izomlazítóra.

Ha duzzanat 2-3 hete fennáll, nem fájdalmas, esetleg lassú növekedést mutat, felmerül, hogy daganattal állunk szemben.

Mikor kerül sor műtétre?

Fültőmirigy műtétre általában daganat miatt kerül sor. Ezt mindig megelőzi egy szúrásos mintavétel a duzzanatból és egy képalkotó (ultrahang vagy CT) vizsgálat. A műtétet altatásban végezzük, csak kivételes esetben történik helyi érzéstelenítésben.

A műtéti során az arcideget megkímélve távolítjuk el a daganatot, majd a bőrt plasztikai varrattal zárjuk. A jóindulatú daganatok sosem érintjük az arcideget. Ha a műtét során azonban azt észleljük, hogy a daganat ráterjedt az arcidegre, akkor az ideg érintett szakaszát is el kell távolítani.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Klinikánkon online és telefonon is tud hozzánk időpontot foglalni, így várakozási idő nélkül kezdhetjük el a kivizsgálást.

2. LÉPÉS

Szakorvosunk alapos vizsgálata, esetleg képalkotó kérése, valamint
feállítjuk a diagnózist.

3. LÉPÉS

Amennyiben daganatról lehet szó, mintát veszünk, és elküldjük vizsgálatra. Citológia eredmény után minden lehetőségről tájékoztatjuk.

4. LÉPÉS

A vizsgálatok eredményei alapján kiderül, mekkora részét kell eltávolítani a fültőmirigynek.

5. LÉPÉS

A műtétet altatásban végezzük, ami után a páciens minimális fájdalmat érez.

6. LÉPÉS

A műtét után 1 hét múlva varratszedésre kell visszajönni.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!​

Gyakori kérdések

Előfordulhat, hogy nem fog mozogni az arcom?

A jóindulatú daganat ellenére is megtörténhet, hogy a műtét után átmenetileg nem mozog az arc egy része. Ennek oka, hogy az ideg vérellátása időszakosan romlik. Életkortól függően 2 hét-2 hónap alatt helyreáll a mozgás.

FÁJDALMAS A műtét?

A műtéti terület  kis mértékű fájdalma,
kisfokú helyi duzzanat kialakulása
természetes műtét utáni állapot, ez azonban enyhe fájdalomcsillapítóra jól reagál.

Mennyi ideig tart a műtét?

A műtét több tényezőt figyelembe véve 1,5-2,5 órát is igénybe vehet.

Mit kell tennem a műtét után?

A műtéti terület fokozott tisztán tartása (varratszedésig a seb fedőkötése, szárazon tartása, víz nem érheti). Nyaki vérbőség (erős préselés, lehajolás, nehéz tárgy emelése) kerülése.

Mennyi idő alatt gyógyulok meg?

A bőrseb gyógyulása 7–10 napig tart, a varratszedés is ekkor esedékes.
A teljes panaszmentesség 3–4 hét alatt várható.

MIKOR FORDULJAK ORVOSHOZ?

Műtéttől függetlenül összességében, ha fájdalmas duzzanat alakul ki a fül előtti-alatti területen, és 1-2 nap alatt nem csillapodik, vagy a jelentkező duzzanat fájdalmatlan, de 1- 2 hétnél tovább fennáll, akkor orvoshoz kell fordulni.

Dr. Jósa Valéria

Fül-orr-gégész, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő