LÁGYSZÁJPAD FESZÍTÉS

Rádiófrekvenciával a horkolás ellen.

Klinikánkon az úgynevezett rádiófrekvenciás sebészeti eljárást alkalmazzuk a horkolás megszüntetésére, illetve mérsékelésére.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Rádiófrekvenciás sebészeti kezelés

Mivel a horkolásnak számos oka lehet, és bizonyos esetben komoly problémát jelenthet, részletes szakorvosi kivizsgálás szükséges.

Az állapotfelmérő vizsgálat során szakorvosunk áttekinti az orrot, az orrgaratot, garatot és a gégét is. A leggyakrabban a lágyszájpad és nyelcsap rezgése okozza a horkolást, de a duzzadt torok- vagy orrmandula, hátraeső nyelvgyök vagy egy jelentősebb orrsövényferdülés is fokozhatja ezt. Ennek tisztázására altatással horkolást váltunk ki, és feltérképezzük a szűkületek, elzáródások helyét, mértékét, mintázatát. 

Mi a rádiófrekvenciás műtét előnye?

A beteg már a műtét után 1 héttel munkába állhat. Fizikai terhelés, sportolás már a második hét után végezhető. A beavatkozás hosszú távon segít a horkolás kezelésében.

A horkolásgátló műtétet követően 1-2 hétig nyelési fájdalommal, gombócérzéssel  kell számolni. Általában 2 hétig szükséges fájdalomcsillapító szedése.

Ha alvászavar (alvási apnoé) állt fenn, az operációt követően 3 hónappal kontroll alvásvizsgálat elvégzésére van szükség.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

A beavatkozást egy finom dróttal – úgynevezett elektródával– hajtjuk végre.

2. LÉPÉS

A hő a hullámok útjában lévő sejtek szerkezetét felbontja és elpárologtatja.

3. LÉPÉS

A műtét összességében feszesíteni fogja a rossz tónusú garatíveket és a lágyszájpadot.

4. LÉPÉS

A műtétet követően – pár órás megfigyelés után – a beteg kísérővel hazamehet. Otthonában jeges italok fogyasztása javasolt.

5. LÉPÉS

Szövődmények előfordulása rendkívül ritka, bár minimális bevérzés, duzzanat azért előfordulhat.

6. LÉPÉS

A műtét után 1 hónappal kontroll vizsgálat szükséges: ilyenkor szakorvosunkkal átbeszélik, mennyiben változtak a panaszok, hol tart a gyógyulás. A végleges eredmény kb. 2 hónap elteltével alakul ki.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!​

Gyakori kérdések

Milyen vizsgálatok szükségesek a műtétet megelőzően?

Bár a rádiósebészeti eljárás csak kevéssé terheli meg az Ön szervezetét, mindenképp szükség van egy előzetes vérvizsgálatra, mellkas röntgenre, illetve egy EKG-ra is, mivel a beavatkozást altatásban végezzük.

Van-e kizáró tényező?

A műtétet kizáró tényező lehet a vérzékenység, illetve ha az Ön általános állapota valamilyen okból nem teszi lehetővé az operációhoz szükséges altatást pl. extrém túlsúly, súlyos szív vagy tüdőbetegség.

Fájdalmas-e a műtét?

A legkevésbé drasztikus műtéti megoldás horkolás esetén a radiofrekvenciás lágyszájpad feszesítés – ugyanakkor a lézeres műtétek ugyanezen a területen már komolyabb fájdalommal járnak. Oka, hogy a nyálkahártyát nagyobb felületen, magasabb hőfokon károsítják.

Mi a műtét előnye?

Mind a rádiófrekvenciás, mind a „coblation” vagy plazma technológia előnye, hogy az eszköz által leadott alacsony hőhatás a szövetet kisebb mértékben károsítja a lézerhez képest.

Hatékony a műtét?

A rádiófrekvenciás hullámok 80 fokra melegítik fel a szöveteket, ezáltal kollagéntermelést okoznak, illetve hegesítik a szöveteket. Ennek eredményeképpen megszűnik vagy jelentős mértékben csökken az éjszakai horkolás.

MIért van szükség az eljárásra?

Habituális vagy jóindulatú horkolás esetén a műtét célja elsősorban a horkolási hang csökkentése, a mikroébredések megszüntetése. Ha azonban a horkolás kóros, azaz alvási apnoé okozza, nemcsak a hangot szeretnénk mérsékelni, hanem a kóros elzáródás mértékét, illetve ezáltal a vér oxigénszintjének csökkenését.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő