DOBHÁRTYA BEMETSZÉS

Magánrendelés Budapesten a 13. kerületben.

A középfülgyulladás leginkább a csecsemők és a kisgyermekek megbetegedése, de felnőttkorban is előfordulhat.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Hogyan történik a dobhártya bemetszés?

Felnőtt betegeknél, sürgősség esetén helyi érzéstelenítésben is elvégezzük a vizsgálat alkalmával, de általában altatásban végezzük a műtétet.

A dobhártyát az elülső-alsó részén, apró sarlós kés segítségével metszük be.
Fontos, hogy széles legyen a feltárás, hogy a váladékot szívóval el tudjuk távolítani, illetve akut gyulladás esetén ne záródjon be a gyógyulás előtt. 

Ha rosszabb hallást okozó savós középfülgyulladás áll fenn már több hónapja, a krónikus fülkürtműködési zavart fenntartó elváltozásokat meg kell szüntetni, emiatt gyakran a dobhártya felszúrásával egy időben az orrmandulát is eltávolítjuk. 

Miért van szükség műtétre?

A középfülgyulladás leginkább a csecsemők és a kisgyermekek megbetegedése, de felnőttkorban is előfordulhat. Hurutos (savós) vagy gennyes típust különíthetünk el. Mindkét esetben szerepet játszik a fülkürt rosszabb, csökkent működése.  

Sokkal gyakoribb, hogy az orrmandula műtét során kerül sor a dobhártya bemetszésére is, hogy a savós váladékot leszívjuk, és a gyermek műtét után azonnal jól halljon.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Klinikánkon online és telefonon is tud hozzánk időpontot foglalni, így várakozási idő nélkül kezdhetjük el a kivizsgálást.

2. LÉPÉS

Szakorvosunk alapos vizsgálata és a páciens tájékoztatása után megkezdjük a kezelést.

3. LÉPÉS

Helyi érzéstelenítésben egy érzéstelenítő oldattal átitatott vattát helyezünk a dobhártyára.

4. LÉPÉS

Gyermekeknél bódításban, vagy pl. orrmandulaműtéttel egy időben végezve mély altatásban történik.​ A dobhártya alsó-elülső kvadránsán végezzük a bemetszést, az összes rétegét átszúrjuk.

5. LÉPÉS

A műtétet fekvő helyzetben végezzük el. Fontos, hogy a beteg feje ne mozduljon el a beavatkozás során.

6. LÉPÉS

A műtét után a külső hallójáratba vattát helyezünk, hogy megóvjuk a frissen felszúrt fület.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

Milyen tünet esetén ajánlott a beavatkozás?

A Proetz-kezelésnek és hatékony antibiotikumoknak köszönhetően gyakorisága nagy mértékben lecsökkent. Ha ennek ellenére gyermeke fülé fáj és lázas, esetleg hallójáratából váladékozást, vérzést tapasztal, mindenképpen indokolt a fülészeti vizsgálat.

Mi a teendő a beavatkozás után?

A beavatkozás után a fület víz nem érheti. Hajmosásnál, fürdésnél a hallójáratba olajos vattát kell helyezni, ami megakadályozza, hogy a dobhártyán lévő nyíláson keresztül víz jusson a dobüregbe, tovább rontva a gyulladást. Fontos, hogy a hallójáratban ne legyen folyamatosan vatta a baktériumok elszaporodása miatt.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy átlagos vizsgálat nagyjából 30 percig tart.

MIK Az akut középfülgyulladás TÜNETEI?

Fülfájás, halláscsökkenés, láz, esetleg váladékozás.

Mennyi ideig tart a gyógyulás?

Egyéntől és a probléma nagyságától függ. Gennyes középfülgyulladásnál a várható gyógyulás időtartama 1–2 hét. A savós középfülgyulladás az orrmandula eltávolításával, és a dobhártya átszúrásaával, a váladék leszívása után hamar gyógyul. A dobhártyán lévő nyílás jellemzően a 3-5. napon záródik be.

Mi a dobhártya bemetszésének célja?

A dobüregben kórosan termelődött váladék kiürülésének elősegítése, a dobhártya feszülésének megszüntetése, a gyógyulás elősegítése, a fájdalom csökkentése. 

Dr. Jósa Valéria

Fül-orr-gégész, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő