IMMUNTERÁPIA

Fül-Orr-Gégészet Magánrendelés, a 13. kerületben.

Az allergia okozta súlyos panaszok az immunterápia segítségével orvosolhatók. Ebben az esetben az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Allergénspecifikus immunterápia

Bármilyen, a környezetünkben előforduló anyag (pl. növény, állat, atka) lehet allergén, amennyiben a szervezetünkben egy kóros válaszreakciót, allergiát vált ki. Az immunterápia a hagyományos gyógyszerekhez képest nem a tünetek kezelésére irányul, hanem a kóros válaszreakció megszüntetésére.

 

Otthon alkalmazható immunterápia

Az immunterápia ma már egy egyszerű, otthon alkalmazható kezelés.

Az allergiát kiváltó anyagot, az ún. allergént nagyon kis koncentrációban spray vagy tabletta formájában kell bevenni. A fokozott immunválaszt kiváltó anyag így nem a légutakon, hanem az emésztőrendszeren keresztül jut a szervezetbe, az allergiás reakciótól eltérő immunválaszt és ellanyagtermelést váltva ki. 

Pollenallergén kezelés esetén a szezon előtt és alatt alkalmazzuk, poratka, kutya-, és macskaszőr allergia esetében egész évben tart a terápia. Legalább 3 éven át alkalmazni kell, hogy a hatása tartós legyen.

Mikor múlhatnak el a tünetek?

Az immunterápia első évében már mérséklődnek a kellemetlen tünetek: a betegeknek kevesebb gyógyszerre van szükségük, és ezt rövidebb ideig kell használniuk. Második évtől gyakorlatilag már nincs szükség a tüneti szerekre (antihisztamin tabletta vagy szteroidos orrspray). Amennyiben poratka vagy gombaallergia miatt kezdjük az immunterápiát, általában fél év után kezd beállni a javulás: eddig javasolt a tüneti szerek alkalmazása, viszont itt már megfontolandó az elhagyásuk. Legalább 3 évig javasolt az immunterápia alkalmazása, azonban ha a kezdeti tünetek kifejezetten erősek voltak (a tüneti szerek is csak részlegesen csökkentették a panaszokat), akkor javasolt még további 1-2 évig, azaz összességében 4-5 évig alkalmazni.

A betegek egy jó részének nemcsak egyféle allergén okoz problémát, és van, aki megengedheti anyagilag, hogy egyszerre többféle allergén ellen is elkezdje a kezelést. Ilyenkor 1-2 hónapos csúszás javasolt pl. a poratka és a parlagfű immunterápia megkezdése között, illetve azonos napon ne egy időpontban történjen meg a készítmények bevétele. Terhesség, szoptatás ideje alatt folytatható a már megkezdett kezelés, de ilyenkor ne kezdjünk el új készítményt.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Klinikánkon online és telefonon is tud hozzánk időpontot foglalni, így várakozási idő nélkül kezdhetjük el a kivizsgálást.

2. LÉPÉS

Szakorvosunk megvizsgálja a pácienst, amennyiben nem áll rendelkezésre 2 éven belüli allergiavizsgálat, Prick-tesztet végez vagy vérvételre küldi a beteget.

3. LÉPÉS

A tünetek és az allergiavizsgálat eredménye alapján orvosunk tájékoztatja, hogy melyik allergénnel kell a kezelést megkezdeni.

4. LÉPÉS

Az első dózis bevétele mindig a rendelőben, orvosi felügyelet mellett történik.

5. LÉPÉS

Ezzel egyidőben orvosunk felhívja a figyelmét, milyen esetekben nem szabad szedni a készítményt, milyen mellékhatások fordulhatnak elő.

6. LÉPÉS

Fél évente, illetve a pollenszezonban kontrollvizsgálat javasolt, hogy szakorvosunk felmérhesse a tünetek csökkenésének mértékét.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

MEGSZŰNNEK A PANASZAIM?

Az immunterápia segít az allergiás reakciót és gyulladást csökkenteni, valamint enyhíti a tüneteket. Az eredmény pár hónap alkalmazás után is szembetűnő. 

hány éves kortól alkalmazható?

Általánosságban véve 4 éves kortól. Az a mérvadó, hogy a beteg 2 percig a nyelve alatt tudja tartani a befújt oldatot. Mivel a készítmény finom, gyümölcsös ízű, ez általában nem jelent problémát.

MILYEN MELLÉKHATÁSOK JELENTKEZHETNEK?

A kezelés kezdetekor, főleg a pollenallergiák esetében, előfordulhat a nyelv alatti terület duzzanata, a torok viszketése. Ilyenkor szájban oldódó antihisztamin tablettát, gyermekeknél antihisztamin tartalmú szirupot vagy cseppet kell alkalmazni. A kellemetlen mellékhatások a használat során 1-2 hét alatt megszűnnek.

MILYEN KÖLTSÉGGEL JÁR A TERÁPIA?

Pollenallergiásoknál évi 100.000 Ft, poratka, gomba, állatszőr allergia esetén évi 200.000 Ft a készítmény ára.

MEGSZŰNIK AZ ÖSSZES ALLERGIÁM, HA ELKEZDEM A KEZELÉST?

Nem. Az immunterápia mindig csak azon allergén elleni immunválaszt csökkenti le, amellyel szemben alkalmazzuk, pl. parlagfű allergiás betegnél a parlagfű szezon során jelentkező tüneteket. Mivel azonban átállítja az immunrendszer fokozott reakcióját, a fennálló egyéb allergiák nem súlyosbodnak tovább, illetve nem alakul ki allergia újabb és újabb allergénekkel szemben.

MIKOR ALKALMAZHATÓ?

A kezelés megkezdése előtt feltétlenül keressen fel minket, ahol kiderítjük a konzultáción és a vizsgálatok során, milyen allergénnel szemben célszerű elkezdeni az allergénspecifikus immunterápiát.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő