ORRSÖVÉNY MŰTÉT

Fül-Orr-Gégészet Magánrendelés, a 13. kerületben.

Hosszan tartó orrlégzési panasz hátterében gyakran az orrsövény ferdesége áll fent. Hogy indokolt-e műtét, jelentkezzen be konzultációra.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Orrsövényferdülésről és a műtétről

Az orrsövényferdülés korrigálására kétféle módszert alkalmazunk, az Önnek megfelelőről szakorvosunk tesz javaslatot. Mindkét technika alkalmazásakor az orrsövény csontos-porcos vázáról mindkét oldalon a nyálkahártya-porc/csonthártya borítást leválasztva az elferdült csont- és porcrészeket eltávolítva, vagy részben eltávolítva, illetve kiegyenesítve történik az orrsövényplasztika.

A műtéti metszés és a varrat az orrüregen belül, nem látható helyen van. A műtét során az orr külalakja nem változik, a műtét kizárólag az orr funkcióját (orrlégzést) javítja.

Előfordulnak több irányú, S alakú ferdülések is, amelyek mindkét orrfelet egyaránt szűkítik. A szűkebb orrfélen át kevesebb levegőt tudunk beszívni, könnyen eldugul, gyakran pang benne az orrváladék. A tágabb oldal is sok esetben eldugul, mivel ezen az oldalon kompenzációs alsó orrkagyló megnagyobbodás alakul ki.

Miért van szükség a légúti szűkület műtéti korrekciójára?

Műtét akkor javasolt, ha hosszan tartó orrlégzési panasz hátterében az orrsövény ferdesége áll fent önmagában. A műtét indoka lehet önmagában a jobb orrlégzés biztosítása, illetve az orrlégzési zavarok másodlagos következményeinek korrigálása: elhúzódó felső és alsó légúti fertőzések, orrmelléküreg gyulladások, krónikus torok és garatbántalmak, a középfül heveny és krónikus gyulladásai, fejfájás, horkolás, alvászavarok.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Az orrbemenettől körülbelül 1-1,5 cm-re az egyik orrfélben ejtünk metszést, a porcról leválasztjuk a porchártyát, majd hátrébb a csonthártyát - ugyanis ezek épségére ajánlatos vigyázni.

2. LÉPÉS

Ezután egy kicsit "feljebb" ejtünk a porcon is egy metszést, és így átjutva az ellenoldali orrfél porc- és csonthártyáját is leválasztjuk. Ekkor a porclemez már jól látható, eltávolítjuk a középvonalból kilógó porcrészleteket.

3. LÉPÉS

Ha kell, az orrfenéken gyakori csontos tarajt is eltávolítjuk. A porc- és csonthártyát, és a nyálkahártyát visszafektetjük (a korábbi ferdeséget okozó csont- és porcrészletek jelenléte nélkül).

4. LÉPÉS

Az orrfelekbe mindkét oldalon réteges tampont helyezünk, ezt általában egy-két nap múlva távolítjuk el. Ha nincs vérzés, a beteg hazaengedhető, az orr érzékenysége azonban még hetekig fennmarad.

5. LÉPÉS

Az műtét végén az orrüreg tamponálására van szükség, mely erősebb és minimális vérzés esetén változik. A tamponeltávolítás a műtét utáni második napon történik.

6. LÉPÉS

Műtétet követő első kontroll egy hét múlva esedékes, amikor az orrfertőzések és összenövések kialakulásának elkerülése érdekében orrtisztító kezelésre van szükség.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

Biztonságos-e az eljárás?

Az orrsövényműtét egy gyakori és biztonságos eljárás, a mellékhatások ritkák. Mint minden sebészeti beavatkozásnak, az orrsövényműtétnek is vannak kockázatai, elsősorban a különböző fertőzések és a vérzés.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Az orrsövényplasztika előtti vizsgálatra és konzultációkra hozza magával korábbi zárójelentéseit, készítsen egy listát rendszeresen szedett gyógyszereiről, vitaminokról, táplálékkiegészítőkről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és allergiáiról, esetleges diétájáról.

Mennyi ideig tart a műtét?

A műtét hossza az érzéstelenítés típusától, az orrsövényferdülés mértékétől, az esetleg szükséges egyéb beavatkozásoktól függően kb. 40-90 perc.

Mi a teendőm a műtét után?

Enyhe vagy erősebb orrvérzés, véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél nyugtalanság fordulhat elő. A tamponviselés viselés ideje alatt (48 óra) betegeink bent fekszenek

Kellemetlen-e az orrtampon viselés?

Az orrtampon viselése kellemetlen állapot, hasonló a nátha során masszívan bedugult orr érzetéhez és enyhe-közepes fájdalommal jár, mely szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető.

Kiszedhetem-e az orrtampont magamtól?

A tampont saját kezűleg eltávolítani, igazgatni nem szabad. A tamponok eltávolítása rövid, néhány másodpercet igénybe vevő, meglehetősen kellemetlen beavatkozás, mely enyhébb korszerű (silicon) tampon használata esetén.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő