VENTILLÁCIÓS TUBUS BEHELYEZÉSE

Fül-Orr-Gégészet Magánrendelés, a 13. kerületben.

A ventillációs tubus egy kicsiny csövecske, amelyet a dobhártyába helyezünk, a művelet az orrmandula eltávolítása nélkül is lehetséges.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Ventillációs tubus behelyezés

A középfülben normális esetben levegő van. A levegő a középfülbe a garat felső térségét a füllel összekötő fülkürtön keresztül jut be. A fülkürt gyenge működése miatt ez a szellőzés romolhat, vagy teljesen leállhat.

Ha a levegő helyett a dobüreget folyadék tölti ki, akadályozottá válik a dobhártya-hallócsontláncolat rendszer mozgása, és emiatt a hallás romlik. Ez történik pl. középfülgyulladás esetén. A tubus behelyezésével visszaállítjuk a dobüreg légtartalmát, ez helyettesíti a fülkürt működését.

Elsősorban gyermekkorban gyakori probléma, hogy a dobüreget tartósan folyadék tölti ki, tartós halláscsökkenést okozva. Ez az állapot érintheti a beszédfejlődést, de befolyásolja a gyermek viselkedését is, visszahúzódóvá teheti. A tubus (grommet) behelyezését követően a hallás rögtön megjavul.

Miért van rá szükség?

Leggyakrabban úgynevezett krónikus (három hónapnál tovább fennálló) savós középfülgyulladás, illetve ismétlődő gennyes középfülgyulladás esetén szükséges dobüregi tubus beültetés.

Kialakulásában a tartósan elégtelen fülkürt működés játszik fő szerepet. A fülkürt normál funkcióját – így a középfül (dobüreg) megfelelő szellőzését – leggyakrabban a megnagyobbodott orrmandula akadályozza. Szellőzési probléma esetén a középfül üregéből a levegő felszívódik, majd vákuum alakul ki, mely hatására nyálkahártya finom szövetén végül híg, úgynevezett savós váladék kerül a dobüregbe. Hosszú fennállás után a váladék egyre sűrűbbé válhat, és hosszútávon is károsan befolyásolja a hallócsonláncolat működését, hiába szüntetjük meg.

Ventillációs tubus behelyezése

A tubus beültetés többnyire az orrmandula műtét után történik, amennyiben az eltávolítás kevés volt a fülkürt működésének normalizálására. Operációs mikroszkóppal vagy endoszkóppal felnagyítva a területet apró metszést ejtünk a dobhártyán. A nyíláson keresztül leszívjuk a középfülben lévő váladék, és a nyílásba illesztjük a tubust. Körülötte a dobhártya néhány nap alatt meggyógyul.

Ha a műtét valamilyen okból az orrmandulaműtétettel egyideőben zajlik a betegeink egy estét a klinikán töltenek. Ilyenkor még előfordulhat kevés véres váladékozás az érintett fülből.

Amennyiben az orrmandula műtét már korábban megtörtént, a tubus beültetés rövid, felszínes altatásban zajlik, és a gyermek még a műtét napján otthonába bocsátható. Az eljárás lehetővé teszi a váladék gyülem kifolyását a középfülből és folyamatos szellőzést biztosít.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Gyerekek esetében mindig altatás során helyezzük be a tubust, időnként az orrmandula eltávolításával együtt.

2. LÉPÉS

Fontos, hogy a gyermek a műtét előtt 8 órával ne egyen, ne igyon semmit, ezzel megelőzve az altatás során bekövetkező esetleges hányást és a gyomortartalom légutakba jutását.

3. LÉPÉS

Fülészeti operációs mikroszkóp vagy endoszkóp ellenőrzése mellett kis metszést ejtünk a dobhártyán, a dobüregben lévő folyadéktartalmat leszívjuk, majd a kis metszésbe behelyezzük a tubust.

4. LÉPÉS

Az ébresztés után normális jelenség, hogy a gyerek fáradt, nyűgös, mélyaltatás esetén hányingere lehet, esetleg hányhat.

5. LÉPÉS

A beavatkozás után 48 óráig vizes, esetleg véresen festenyzett fülfolyást tapasztalhat a gyerek. A tubusok állapotát 2-3 havonta érdemes nyomon követni.

6. LÉPÉS

A gyógyulási reakció folytán a tubus 6-12 hónap múlva fokozatosan kilökődik, majd kiesik. Kontrollvizsgálat során ezt észleljük, a hallójáratból eltávolítjuk a tubust. Ezután fokozottan követjük a gyermeket, hogy visszatér-e a savó fülbe.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

Milyen tünetek esetén szükséges a mielőbbi fül-orr-gégészeti kontroll?

Amennyiben a tubus viselő gyermek füle fáj, ezzel egyidejűleg esetleg lázas, hallójáratából váladékozást, vérzést tapasztal. Az esetekben többségében antibiotikus fülcsepp megoldja a gyulladást, mivel a tubuson keresztül a gyógyszer bejut a dobüregbe, antibiotikum szedésésre ritkán kerül sor.

Tubust visel a gyermekem, mire kell odafigyelni?

Tubussal a gyermek úszhat, a víz alá 20 cm mélységig merülhet: elvileg a víz nem jut be a tubuson annak kis átmérője miatt. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy a műtét előtt egyedi füldugót kell készíttetni, és ezt a hajmosásnál, úszásnál, merülésnél használni. A gyermekek hallójárata kb. 1 év alatt nő annyit, hogy a füldugó már nem fog teljesen zárni.  Orrfújás, fúvós hangszerek nem jelentenek akadályt. Repülőgéppel a gyermek a műtétet követő héttől már utaztatható.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy átlagos vizsgálat nagyjából 30 percig tart.

A tubus hogyan tűnik el majd a fülből?

A tubus általában magától esik ki 6-12 hónappal a behelyezést követően.

Szükséges-e kontroll a műtét után?

A grommet behelyezést követően 2-3 héttel kontroll szükséges, majd az orvossal történő megbeszélés alapján rendszeres vizsgálatokra van szükség a tubus helyzetének és állapotának ellenőrzésére. A tubus általában magától esik ki 6-12 hónappal a behelyezést követően. A helyén maradó kis nyílás spontán záródik. Ilyenkor ismét fokozottan követni kell a kis beteget, hogy ismét kialakul-e savó a dobüregben. Az esetek mintegy 10%-ában van szükség újból tubus behelyezésére.

A műtét után is lehet középfülgyulladás?

Bár a valószínűsége csökken, de a behelyezett grommet mellett is előfordulhat, leggyakrabban ha víz jut a hallójáratba, ritkábban  nátha esetén. A fertőzés kezdődhet fülfolyással, de általában kismértékű, és nem kíséri fájdalom és láz. A fülfolyás gyakran sűrű, nyúlós, időnként zavaró szagú. Ha ezt tapasztalja, hívja fel orvosát. A legtöbb fertőzés gyorsan megoldható a fül tisztításával és megfelelő gyógyszeres kezeléssel.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő