ORRPOLIP MŰTÉT

Fül-Orr-Gégészet Magánrendelés, a 13. kerületben.

Az orrpolip kialakulásának okát még ma sem tudjuk pontosan. A kezelésében ugyanolyan fontos a polipok műtéti eltávolítása, mint az azt követő helyi gyógyszeres kezelés, amelyet a betegeknek életük végéig folytatniuk kell, hogy a polipok ne újuljanak ki.

PEST BELVÁROSÁBAN

Könnyen megközelíthető, Budapest központjában található a kórház.

CSALÁDBARÁT KÖZPONT

Gyermekbarát, nyugalmat árasztó környezet és empátia segíti a gyógyulást.

PROFI SZAKORVOS

Orvosaink folyamatosan képzik magunkat, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák.

Az orrpolip műtétről

Az endoszkópos orrmelléküreg műtét (FESS műtét) végezhető helyi érzéstelenítésben és általános altatásban is, a műtét körülbelül 30-80 percig tart a betegség kiterjedésétől és az anatómiai adottságoktól függően.

Az eljárás alatt az orvos egy apró kamerával ellátott endoszkópot (egy kis csövet) vezet be az orrlyukon, amivel megvizsgálja az orrot és a melléküregeket. Ezután kis műszerek segítségével eltávolítja a polipokat és a duzzadt nyálkahártyát, megnagyobbítja a melléküregeket és az orrüreget szűk nyílásokat, így javul a melléküregekben lévő, , folyamatosan kis mennyiségben termelődő váladék orrba történő elvezetése.

Az orrpolip műtét során néha az orrsövényt és az alsó orrkagylót is meg kell műteni. Az orrsövény és az orrkagyló műtéteiről további információt talál az adott műtétek leírásánál.

Miért van szükség orrpolip műtétre?

Az orrmelléküreg-műtét legfontosabb célja a melléküregek elvezetésének javítása. A természetes elvezető útvonal szélesítésével a melléküregek fertőzései csökkenek, az orrpolipok eltávolításával az orrdugulás megszűnik, a légzés jelentősen javul.

Az eljárás másik előnye, hogy a közvetlenül a melléküregek nyálkahártyájára juttatott gyógyszerek (sprayk, öblítő folyadékok, porlasztott gyógyszerek) sokkal hatékonyabbá válhatnak.

KEZELÉS MENETE

1. LÉPÉS

Szakorvosunk a rendelőben részletesen kikérdezi a korábbi betegségeiről, műtéteiről, allergiáról, gyógyszerérzékenységről, asztmáról. Az orrpolipok a kiújulás szempontjából eltérőek, ezek a kérdések már előrevetítik, hogy a műtét után milyen kezelésre lehet szükség.

2. LÉPÉS

Ezután szakorvosunk egy apró kamerával ellátott endoszkópot (egy kis csövet) vezet be az orrlyukon, amivel megvizsgálja az orrot és a melléküregeket.

3. LÉPÉS

Ha még nem áll rendelkezésre CT, elküldi egy CT vizsgálatra annak felderítésére, hogy a melléküregek közül melyek érintettek a betegségben. Másrészt a CT a műtét során mintegy térképként szolgál, mert az anatómia egyénenként más és más.

4. LÉPÉS

Minden beteg részesül szteroid tartalmú orrspray-s előkezelésben. Súlyos fokú orrpolipozitás esetén tablettában is szükség lehet szteroid adására. Ezáltal a fennálló gyulladás mértéke csökken, a műtét sikeressége javul.

5. LÉPÉS

A műtét történhet altatásban vagy helyi érzéstelenítésben is. A kórházban egy éjszakát bent kell tölteni a vérzésveszély miatt. Speciális orrtampon alkalmazása miatt a műtét után a beteg rögtön jól kap levegőt az orrán át, és nincs szükség kellemetlen tampon eltávolításra sem.

6. LÉPÉS

Az első kontrollvizsgálat egy, A második kontrollvizsgálat 4 héttel a műtét után történik. Ilyenkor endoszkóppal ellenőrzi az orvos, hogy a tampon teljes mértékben kiürült-e, illetve hogy 4 hét után befejeződött-e a gyógyulás. Ezek után is szükséges azonban a rendszeres ellenőrzés és a megbeszélt kezelés alkalmazása, hogy a polipok ne jelenjenek meg újra.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Gyakori kérdések

A műtét után haza lehet menni?

Amennyiben nincs vérzés, Ön a műtét utáni első nap hazatérhet. Egy hétig célszerű otthon pihenni és az előírt kezelést alkalmazni. 4-5 nap elteltével otthonról végezheti munkáját.

Lehet-e fizikai tevékenységet csinálni a műtét után?

A műtétet követő két-három hétben kerülje a kimerítő fizikai tevékenységeket, sportolást, melyek orrvérzéshez vezethetnek.

Szükséges-e kenőcsöt használni a műtét után?

Nem, orrkenőcs használatát nem javasoljuk. A legfontosabb a rendszeres orrmosás, mellyel a gyógyulás során képződő váladék kíméletesen eltávolításra kerül. A gyakori orrmosás miatt kiszáradhat az orrnyálkahártya, ilyenkor orrolaj alkalmazása segít.

Szükséges-e konzultáció akkor, ha én biztos vagyok abban, hogy orrpolipom van?

Az orrpolip műtét magánkórházunkban kizárólag szakorvosi konzultációval indul. Fontos, hogy a beteg tudja, mi vár rá a műtét során és azt követően. Emellett fontos, hogy az orvos is tisztában legyen a betegség kiterjedésével, történt-e korábban műtét.

Lehet orrot fújni a műtét után?

Orrot fújni a műtét napján tilos, ezt követően viszont kifejezetten javasolt. Az orrmosás során fellazuló váladék így távolítható el az orrból, segítve a mielőbbi gyógyulást.

Mennyi ideig tart a műtét?

A műtét körülbelül 30-80 percig tart. Ez függ a betegség súlyosságától, az adott beteg anatómiájától.

Dr. Jósa Valéria

Fül-Orr-Gégész szakorvos, allergológus

Szakorvosunk közel húsz éves fül-orr-gégészeti tapasztalattal rendelkezik. Rendelőjében teljeskörű fül-orr-gégészeti szakellátást nyújt pácienseinek.

Feladata rendkívül összetett, hiszen van, hogy allergológiai problémákat lát el, de van, hogy sebészeti beavatkozásokat végez. Munkája során szorosan együttműködik az alapellátásban dolgozó orvosokkal és a más területű egészségügyi szakemberekkel is, annak érdekében, hogy mindenki számára a leghatékonyabb ellátását tudja biztosítani.

Mivel a való életben is imádja a gyermekeket, így nem nehéz kimagasló figyelmet szentelni nekik. Gondoskodik róla, hogy a gyermek minden percben jó kezekben érezze magát, így a szülő is megnyugszik. Fontos számára, hogy betegeinek egy nyugodt, családias környezetben tudja biztosítani a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárásokat.

Hol talál meg minket?

Elérhetőségeink

rendelési idő